Вдигат акциза на бездимните цигари

Менда Стоянова: Бюджетът загуби 15 млн. лева заради бездимните цигари

Според Менда Стоянова – председател на бюджетната комисия към Народното събрание,   българският бюджет е загубил от началото на годината около 15 млн. лева заради неправилното облагане на бездимните цигари. Според нея, ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв., 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите цигари при цента 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. лева с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.

„Тяхното разпространение е за сметка на бюджета“, добави още Стоянова. Тя обясни планираното вдигане на акциза по средата на годината с това, че депутатите ненавреме са оценили голямото търсене на новия тип цигари.

„Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%“, заяви Стоянова.

Според нея, България е  единствената страна в ЕС, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави. „Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г., да има обща директива и общ подход за облагането им“, обясни Стоянова. Според нея, Министерството на здравеопазването също трябва да се включи в дебата, защото бездимните цигари в момента не са забранени за ползване на закрити обществени места.

Повече подробности по темата четете тук.

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив