Телефонните измами в София намаляха почти два пъти за година

Телефонните измами в София намаляха почти два пъти за година*Интервю на Радослав Димов – районен прокурор на София, пред Димитър Мартинов от „Правен свят“

 

 

 

 

Колко са делата за телефонни измами в СРП и по колко има обвиняеми и осъдени към сегашния момент?

За 2017 г. заявените телефонни измами и опити за такива са били 281, като този брой е около два пъти по-малък в сравнение с 2016 г., когато са били 515. От началото на 2018 г. досега са около 130 броя.

За периода от 2017 г. досега са осъдени 8 души и са повдигнати обвинения на 11 души.

Спецификата на този вид престъпления, обстоятелството, че напоследък извършителите действат от чужбина, с чужди телефонни номера и чрез подставени лица – т.нар. мулета, затруднява разкриването им.

Какви схеми използват?

От практиката се установява, че извършителите на телефонни измами стават все по-изобретателни в начините, чрез които формират неверни представи у пострадалите. Така през 2015 и 2016 г. най-често използваният предлог за измама е бил „тежко пострадал роднина, за когото е необходимо да се направи скъпо струваща операция“ или „реализирана катастрофа, от която е пострадал близък“.

Други способи за измама са искане на парични суми под предлог „заразени близки роднини с тежка болест“, „злополука на работно място“ и „нужда от пари за освобождаване на колет“.

В последните месеци зачестяват случаите, в които извършителите се представят като органи на полицията и твърдят, че „се провежда полицейска операция за задържане на телефонни измамници“ и искат предоставяне на сума, която да послужи за задържането им.

Искам да обърна внимание на вашите читатели, че нито полицията, нито прокуратурата биха използвали подобни способи за разкриване на този вид престъпления и гражданите по никакъв начин не трябва да се доверяват на такива телефонни обаждания.

Повече подробности  вижте тук.

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив