Съдиите Алексей Трифонов и Евгени Георгиев кандидати за шеф на СГС

Съдиите от Софийския апелативен съд и от Софийския градски съд – Алексей Трифонов и Евгени Георгиев засега са кандидатите за председател на СГС. И двамата днес са подали документи в деловодството на Висшия съдебен съвет.

В началото на годината Съдийската колегия на ВСС направи опит да избере председател на градския съд. Тогава кандидатите бяха двама – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов,  но след изслушването им на 13 март нито един от тях не успя да събере необходимия брой гласове – поне осем.

Тогава членове на съвета заявиха, че СГС не може да стои дълго време без председател. Имаше призиви кадровиците да се обединят около един кандидат, защото става дума за най-натоварения окръжен съд в страната, в който има както професионални, така и лични проблеми, които трябва да бъдат решени.

Алексей Трифонов е дългогодишен наказателен съдия. Работил е последователно в Софийския районен съд, Софийския градски съд, а от  9 години е съдия в Наказателното отделение на САС.

Евгени Георгиев започва работа в съдебната система през 2001 г. До 2012 г. е съдия в Гражданското отделение на СРС. Повишен е в СГС, където започва работа през май 2012 г. Преди три години за близо шест месеца е изпълнявал функциите на заместник-председател на градския съд. Той беше номиниран за поста от общото събрание на съда. От общо 112 съдии с право на глас на събранието гласуваха 64. За Георгиев вота си дадоха 53 съдии, а 11 бяха против кандидатурата му.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар