Хазартното лоби може да загуби 500 млн. лв. при промени в закона

Хазартното лоби ще загуби около 500 млн. лева, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов в Закона за хазарта. Това ще стане постепенно, но без директна реклама оборотите ще намалеят.

Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод на предложението на НФСБ да бъде забранена рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети. Вчера стана ясно, че проектът ще бъде подкрепен и от ГЕРБ, и от БСП.

Според анализатора, би било разумно да има промяна в ситуацията. Той смята, че „и в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние“, но, според него, политически Симеонов е избегнал типичното противопоставяне между управляващи и левица е успял да договори директна подкрепа.

Друг е въпросът, според Безлов, как ще бъде намален лесният вход до хазарт – масовото предлагане на лотарийни билети в много пунктове.

Другият голям проблем, който промените в закона няма да засегнат, е свръхнаситеното предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната, започнало още през 90-те години. Той предложи да се забрани лесното залагане, да има някакви ограничения и държавна политика, която да стимулира най-изостаналите градове, например в Северозападна България. 

Повече информация по темата четете тук.

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив