България е единствената страна в ЕС с вечни длъжници

България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници, каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, съобщи БТА.

Тя участва в международна конференция за основните предизвикателства при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг. Конференцията е част от програмата на председателството и в нея участват представители на ЕК и ЕП, водещи специалисти и съдии от Европа и САЩ.

Разговорите по проектодирективата по несъстоятелността са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, посочи Цачева. По думите ѝ е хубаво, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. Правосъдният министър допълни, че за следващата сесия на българския парламент може да се продължат усилията за промени в нашето законодателство, като преди това се чуе мнението на всички възможни страни.

Преди близо два месеца екип от експерти под егидата на омбудсмана Мая Манолова изготви концепция на Закон за свръхзадълженост на физическите лица. В нея се предлага у нас да бъдат въведени три вида личен фалит – с погасителен план, с ликвидация и при липса на доходи и имущество. Какви са идеите им виж тук.

Повече подробности по темата четете в Lex.bg.

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив