Всеки втори убиец не плаща кръвнина

Всеки втори убиец, осъден да плати обезщетение за душевни болки и страдания на близките на жертвата, не го плаща, показа проучване на „24 часа“ по дела, приключили през последните години.

В много от случаите богатите престъпници прехвърлят имуществото и парите от сметките си на роднини или подставени лица, за да избегнат отнемането им след края на делото.

Частни съдебни изпълнители съветват близките на жертви на престъпления бързо да завеждат гражданските си искове и да искат от първоинстанционния съд да налага обезпечение чрез запор или възбрана на имуществото на обвиняемия. Законът позволява и на прокурор да поиска от съда подобни мерки. Това обаче става в изключителни случаи. Обикновено до окончателното приключване на делото длъжникът има време да се разпореди с всичките си активи, за да не му бъдат взети.

Много от убийците обаче са бедни и нямат никакво законно имане, на което да се иска обезпечаване. Нито стотинка кръвнина не е получила Фани Белнейска от Лазар Колев, който бе осъден за убийството на дъщерите ѝ Росица и Христина. Мъжът трябва да плати 400 000 лв. кръвнина. Неотдавна Белнейска каза, че правата на осъдените у нас са по-големи от тези на пострадалите.

Повече информация по темата четете тук.

Вашият коментар