ВСС разкритикува законодателна практика

Висшият съдебен съвет (ВСС) отправи критика към законодателя за зачестилата практика с преходни и заключителни разпоредби на един закон да се изменя друг без всякаква връзка. Съдебните кадровици изразaха частична резерва към параграф от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП). Проблемът се оказа § 33 от законопроекта, с който се правят изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Всички членове на съвета дадоха положително становище за промените в самия закон, които ще подобрят значително защитата на свидетелите. „С тези изменения се въвежда най-доброто от европейския опит в момента, благодаря на британското посолство и на британските частите, които се занимават със защита на свидетели, защото тук е възприет техния опит“- подчерта специално главният прокурор Сотир Цацаров.

С §33 от преходните разпоредби обаче се предлагат изменения на НПК, които нямат никаква връзка с въведените изменения в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С този параграф се предлага отстраняване на несъответствия и противоречия в НПК, както и промяна в режима на обжалване  на съдебните актове, с които се прекратява или спира наказателното производство. Предвиждат се и промени в правомощията на въззивната инстанция“, посочи шефката на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова и каза, че предлага ВСС да изрази резерви към въпросния параграф от проекта.

По думите ѝ подобни изменения в НПК, които нямат нищо общо със защитата на свидетелите, да се правят с този закон погазва правилата на Закона за нормативните актове и се позова на чл. 10 от него.

Повече информация по темата можете да прочетете тук.

Вашият коментар