Полезно в ДВ (бр. 18 от 27.02.2018 г.)

В новия 18 брой на „Държавен вестник“ са обнародвани промени в Закона за здравето, които предвиждат да отпадне съществуващата забрана членовете на териториалните експертни лекарски комисии и на Националната експертна лекарска комисия да работят и на други места. Освен това с измененията в закона се позволява при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Основната цел на промените е преодоляване на проблема, свързан с липсата на специалисти, които имат желание да работят в системата на медицинската експертиза. В мотивите се посочва, че главните причини за липсата на кадри в ТЕЛК, освен ниското заплащане, е именно съществуващата към момента забрана медиците да упражняват друга дейност, свързана с вида и степента на увреждане. Предвиждат се ограничения единствено по отношение на участието в състава на комисиите на лекар, който е свързан с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи лекарите ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната експертна лекарска комисия.

Публикувано е Споразумение по индустриална сигурност между правителството на Република България и правителството на Канада, което създава нормативна основа за предоставяне и използване на класифицирана информация в контекста на индустриалната сигурност между двете страни. Текстовете на Споразумението отразяват постигнатото съгласие между двете страни, като отчитат разликите в законодателствата и в системите за защита на класифицираната информация в Република България и Канада.

Занапред за издаване на свидетелство за съдимост ще се представя само лична карта, според обнародваните промени в Наредба № 8 от 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост. Oтпaдa изиcĸвaнeтo зa ocтaнaлитe дoĸyмeнти – aĸт зa paждaнe в opигинaл, пpeпиc или нoтapиaлнo зaвepeнo ĸoпиe или дpyги дoĸyмeнти, yдocтoвepявaщи дaнни зa poдитeлитe. Дaннитe зa poдитeлитe щe ce пpoвepявaт чpeз cлyжeбeн дocтъп дo Haциoнaлнa бaзa дaнни „Haceлeниe“. Ocнoвнaтa пpoмянa в нapeдбaтa e cвъpзaнa c въвeждaнeтo нa eлeĸтpoннo cлyжeбнo cвидeтeлcтвo зa cъдимocт (ECCC). To oбaчe щe e възмoжнo caмo пpи двe ycлoвия – aĸo cвидeтeлcтвoтo тpябвa дa ce пpeдcтaви пpeд aдминиcтpaциятa нa изпълнитeлнaтa влacт и aĸo лицeтo нe e ocъждaнo.

Вашият коментар