Владислав Горанов застана начело на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН)

Министърът на финансите Владислав Горанов застана начело на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) за първите шест месеца на 2018 г. Той води срещата  в Брюксел, на която се обсъждат икономическия и паричен съюз, както и необслужваните заеми в банковия сектор. Програмата на българското председателство също е включена в дневния ред.

По друга точка от дневния ред бяха премахнати 8 от общо 17 юрисдикции от списъка на несътрудничещите с ЕС за данъчни цели, обявени на 5.12.2017 г. Това се направи след ангажименти, поети на високо политическо равнище, за преодоляване на опасенията на ЕС и реформиране на данъчните им политики. Барбадос, Гренада, Република Корея, САО Макао, Монголия, Панама, Тунис и Обединените арабски емирства се преместват в отделна категория юрисдикции, подлежащи на строго наблюдение.

В черния списък остават Самоа, Бахрейн, Гуам, Маршалските острови, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго.

Европейската комисия ще актуализира мерките срещу пране на пари и ще включи в тях и криптовалутите. Това съобщи комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис по време на брифинг след заседанието на ЕКОФИН, излъчен във видеоситемата на Съвета.

Той посочи, че целта е в общността да има гаранции, че те няма да бъдат ползвани за нелегални цели, а търговията с тях ще бъде по-малко анонимна и по-лесно ще се проследява.

Горанов накратко представи и част от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Основно работата на страната ни ще бъде насочена към разширяването на икономическия и монетарния съюз, финализирането на Банковия съюз и намаляването на рисковете за банковия сектор, както и развитието на капиталовите пазари.

България ще работи и за единното данъчно облагане на корпоративните приходи, каза още Горанов.

Повече подробности по темата можете да прочетете тук  и тук.

Вашият коментар