Държавата вече ще може да забранява износа на лекарства

Държавата ще може да забранява износ на лекарства

 Вносът и търговията с лекарства, заплащани частично или изцяло от НЗОК, ще се следи постоянно, а когато  се установи недостиг на българския пазарза на  определени медикаменти, техният износ от страната ще бъде ограничаван или напълно забраняван.
Това предвиждат одобрени от правителството в сряда промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тяхната цел е засилване на контрола върху пазара на лекарства, след като стана от години медикаменти се купуват по-евтино с рецептурни книжи у нас и се изнасят в чужбина на многократно по-високи цени, с което се източва Здравната каса, а българските пациенти се лишават от необходимото им животоспасяващо лечение. В началото на декември  МВР обяви, че е разбило престъпна схема за незаконен износ на онколекарства, ощетил НЗОК със стотици милиони левове.
Предложените от правителството промени в закона за лекарствата предвиждат още оптимизиране на дейностите по провеждане на клинични изпитвания на медикаменти. Ще се прецизират вътрешноорганизационните административни правила по разрешаването на клинични изпитвания с цел да се намали регулаторната тежест за бизнеса. Ясно ще се регламентира и кои лечебни заведения могат да провеждат клинични изпитвания. Досегашният съгласувателен режим за дарения на лекарства ще се замени с уведомителен.
Повече подробности по законопроекта на МС можете да прочетете тук.

Коментарите са затворени.