Лекарският съюз ще съди здравната каса за неизплатени задължения

imagesСлед Сдружението на частните болници в България, и Българския лекарски съюз обяви, че ще настоява пред съда да бъде изплатен пълният размер на задълженията на здравната каса към болниците в размер на над 51 млн. лв. Сумата беше натрупана през 2015 г. и остана неизплатена и през 2016 г. заради нововъдените лимити за дейността на болниците, съобщава „Дневник“.

„Видяхте, че с изричното настояване на Българския лекарски съюз т.нар. надлимитна дейност, надзорът на здравната каса реши да се възстановят 18.8 млн. лв. на болниците за периода април-ноември 2016 г. На дневен редо обаче стоят и онези 51 млн. лв. неразплатена от касата надлимитна дейност за 2015 г. Тя продължава да тежи на болниците, задълженията им растат и това е една от причините. Определено ще преследваме по съдебен ред и ще обжалваме пред ВАС, за да се докаже че НЗОК трябва да разплати тази дейност.“, каза председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев в интервю за „24 часа“.

Според него, ако се изплатят тези задължения ще може да се прекъсне порочният кръг всяка бюджетна година да започва с дефицит за болниците. Само тогава увеличенията в бюджета на касата ще могат да се усетят наистина. За 2017 г. ситуацията е такава, че бюджетът на касата е с 249 млн. лв. по-голям, но дефицитът, който се очертава е 250 млн., посочи Грозев. „Имаме на разположение 185 млн. лв. от резерва на касата, които трябва да бъдат преразпределени в болничната помощ“, смята още той.

Председателят на лекарското съсловие в България определи като приоритет подписването на Национален рамков договор през тази година, какъвто миналата лекарите отказаха да подпишат заради несъгласието си с въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците. Те продължават да настояват той да се отмени и изтегли от здраваната система. „Ако не се отмени ще създаде сериозни пречки“, коментира Грозев.

Коментарите са затворени.