Отпаднаха ограниченията за гласуване в ЕС

081009-lighthouseПарламентът окончателно одобри отпадането на ограничението за откриване на изборни секции за страните от Европейския съюз (ЕС), съобщи Lex.bg. За САЩ, Канада и Турция максималният брой на изборните бюра остава 35. Там няма да има възможност за поставяне на втора урна в секциите при по-висока активност.

Промените са част от спешните поправки в Изборния кодекс, които депутатите гласуват на второ четене днес.

ДПС обяви, че са готови да сезират Конституционния съд заради последните поправки, защото българските гражданите в страните извън ЕС са били поставени в неравностойно положение. За внасяне на жалбата са 48 подписа, а ДПС има 30 депутати.

От АБВ обявиха, че промени много лесно могат да паднат в КС. Мариана Тодорова (АБВ) се обяви за еднакви правила за гласуване във всички страни.АБВ има 11 депутати.

Другата промяна, която ще се разгледа, е корекцията на методиката за отчитане на резултатите в президентските избори. Депутатите решиха гласовете “не подкрепям никого“ да се зачитат при изчисляване на изборния резултат, а не само при избирателната активност. В секциите в България и в страните от ЕС ще има възможност за поставяне на втора урна, като целта е да се предотвратят опашките от желаещи да гласуват.

Коментарите са затворени.