На първо четене беше одобрено намалението на лихвата за забава

imagesДепутати от всички парламентарни групи подкрепиха на първо четене предложението на Реформаторския блок за намаление на законната лихва за забава, съобщи „Дневник“.

Сега законната лихва се определя от Министерския съвет и е равна на основният лихвен процент (ОЛП) плюс 10 процентни пункта. Предложението на Реформаторите е когато задължението е на търговец, лихвата да е ОЛП плюс 8 процентни пункта, а ако длъжник е физическо лице, надбавката да е 4 процентни пункта.

Радан Кънев от ДСБ обясни, че лихвата за забава не може да е наказание, а само компенсация за кредитора. По думите му предложението е за твърде малко намаление предвид пазарните условия сега, когато цената на парите е почти нула. Според него не бива държавата да наказва хората, които поради финансово затруднение са забавили плащането си към нея.

Четин Казак от ДПС припомни, че високата стойност на лихвата за забава е фиксирана преди 20 г. с цел да се защитят интересите на кредиторите, защото по това време инфлацията е била висока, а националната валута не е била толкова стабилна.

Той предложи между първото и второто четене да се подготвят текстове, които да уредят висящите казуси.

Общо 110 депутати гласуваха „за“, 18 се въздържаха, а само двама се обявиха против

Коментарите са затворени.