Шест месеца лишаване от свобода за държане на цигари без бандерол

imagesНаказание от шест месеца „лишаване от свобода“ при строг режим в затвор от закрит тип наложи съдът на И. Русимов за извършеното от него престъпление по чл. 234, ал. 2, т. 1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 28, ал. 1 от Наказателния кодекс – държане на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, съобщи Прокуратура на Република България.

На 21.07.2016 г. на кръстовище на Околовръстен път на гр. Кюстендил Русимов държал шестдесет и пет кутии цигари марка „ЛД Блу“ и четиридесет кутии цигари „Ева Слимс”. Общата стойност на незаконно държани акцизни стоки без бандерол възлиза на четиристотин седемдесет и четири лева.

До ефективното наказание на Русимов се стигна, след като той се призна за виновен в повторно извършвате на незаконното деяние и сключи споразумение с Районна прокуратура – Кюстендил. С отделно съдебно определение е приведено в изпълнение и наказанието „лишаване от свобода“ в размер на три месеца, наложено на подсъдимия през 2015 г. по друго дело.

Прокуратурата в Кюстендил изправи пред съда за подобно деяние и непълнолетната М.Г., която в условията на продължавано престъпление (чл. 234, ал. 2, т. 1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр.с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК) държала на акцизни стоки без бандерол. Цигарите били открити на 21.01.2015 г. и на 06.08.2015 г. в личния багаж на момичето, което пътувало в лек автомобил „Фолксваген“ с друго лице.

Районната прокуратура – Елин Пелин образува досъдебно производство срещу Ст. К., който незаконно държал 7 497 стека цигари марка „Марбъл“. На 27.07.2016 г. той е привлечен в качеството на обвиняем по чл. 234, ал. 2, т. 3, във вр. с ал. 1, предл. 2 от Наказателния кодекс. Изготвено е и Постановление от наблюдаващия прокурор за задържането му под стража за срок до 72 часа. Двете постановления не са предявени на обвиняемия, тъй като местонахождението му не е известно. На Ст. К. е наложена забрана за напускане пределите на страната.

Коментарите са затворени.