Министърът на правосъдието подписа Истанбулската конвенция срещу насилието над жени

resize_imageМинистърът на правосъдието Екатерина Захариева подписа от името на България Истанбулската конвенция срещу насилието над жени и домашното насилие. Церемонията стана в присъствието на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който е в София за международната конференция на министрите на правосъдието на страните членки на Съвета на Европа, съобщават от пресцентъра на Министерството. Миналата седмица правителството взе решение да се присъединим към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. До момента документът е одобрен от 38 държави, 24 от които са членки на ЕС.

 

С присъединяването си към Конвенцията България се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне със всички форми на насилие, породено от неравенството между половете.

 Веднага след церемонията министър Екатерина Захариева се срещна с генералния секретар Торбьорн Ягланд. Гостът заяви, че оценява плановете за съдебна реформа и действията за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. „Конференцията бе приоритет в работата ми дълго време, тъй като броят на жалбите в Европейския съд по правата на човека пряко зависи от ефективността на съдебната система“, каза Ягланд.
„В последните 5-6 г. в световен мащаб общественото доверие в съдебната система намалява. Това е така и в половината страни от Европейския съюз – каза министър Захариева. – От 25 г. в България реформираме съдебната система, а Висшият съдебен съвет претърпява вече трета реформа. Надявам се, че този път сме намерили верния път. Основният проблем обаче остава – да сменим манталитета, че съдиите не са служители на държавата, а служители на обществото и на хората.“
Относно местата за лишаване от свобода министър Захариева информира генералния секретар, че с помощта на Норвежкия финансов механизъм са ремонтирани 9 затвора, а със средства на бюджета – други три. Тя допълни, че очаква до 2 г. всички места за лишаване от свобода да покриват критериите и да осигуряват нормални жилищни условия.
Торбьорн Ягланд се поинтересува и от ситуацията с бежанците. Министър Захариева го информира, че България подкрепя споразумението на Европейския съюз с Турция и че страната ни стриктно спазва Дъблинския регламент въпреки критиките към него. На въпрос на Ягланд за неформалните граждански групи, които задържат бежанци по границата, министърът на правосъдието заяви, че двама от лидерите на тези групи са предадени на правосъдието.

Коментарите са затворени.