Задържаха мъж, извършил документа измама за близо 4 000 000 лева

20080228_0087Софийска градска прокуратура и ГД „Национална полиция ” задържаха Евгени Когелов за извършване на документна измама в размер на 3 838 611 лв. Когелов, който се укриваше от властите от 8 месеца, е открит и задържан с Постановление на прокурор от СГП до 72 часа, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

 

 

 

Разследването срещу Когелов започва на 12.05 2015 г. в София, когато чрез неистински документи – два броя пълномощни от италианския гражданин Л. Л., е получил без правно основание чуждо движимо имущество – почти 4 млн. лв., като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – чл. 212 ал. 5 вр.ал.1 от НК.

На 30.04 2015 г. в банков клон в столичния кв. „Люлин” Когелов отишъл и се представил за пълномощник на италианеца, като представил и фалшив документ за това. Въз основа на това от името на потърпевшия, Когелов открил банкова сметка в лева на името на пострадалия и я захранил с малка сума пари. Чрез това пълномощно той можел да се разпорежда с авоарите по сметката, както и да извършва интернет банкиране.

Няколко дни по-късно – на 05.05.2015 г. банката изготвила и сертификата за интернет банкирането, чрез който Когелов можел да извършва разпореждане с авоарите от банковата сметка на италианския гражданин.

Въз основа на второто фалшиво пълномощно – на 12.05.2015 г., Когелов от депозитна сметка в евро чрез вътрешнобанков превод превалутирал от евро в лева сума в размер на 1 963 986 евро и ги превел в по-рано откритата левова сметка с титуляр италианеца Л. Л.

Същият ден чрез интернет банкиране Евгени Когелов извършил превод на сумата – 3 000 000 лв. от левовата сметка на италианеца в своя, но в друга банка, чийто титуляр е самият той. По – късно отишъл с два сака, за да изтегли голямата сума в брой. Банковите служители се усъмнили и се обадили в другата банка. Станало ясно, че става въпрос за извършена крупна измама.

Извършителят напуснал банката и тъй като се усъмнил, че е разкрит повече не се върнал. Започнал и да се укрива от властите, които го обявили за общодържавно издирване. На 25.01.2016 г. той е установен и задържан.

Предстои СГС да разгледа искането на СГП за вземане по отношение на обвиняемия Когелов на мярка за неотклонение ”Задържане под стража”.

Коментарите са затворени.