Прокуратурата в Плевен Плевен предаде на съд 15-годишен извършил грабеж над ученик

photo_verybig_778240Районна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 15-годишен, извършил грабеж над ученик – престъпление по чл. 198, ал.1, във вр. с чл.63, ал.І, т.3 от НК. Обвинението срещу 15-годишния С. А. е за това, че на 18.09.2015 г. в гр.Плевен, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 0,25 лв. от владението на ученик от начален курс, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и заплашване.

Обвиняемият не учи и не работи. Не е осъждан, но се води на отчет в Детска педагогическа стая за извършени противообществени прояви – хулиганска проява с нанасяне на средна телесна повреда през 2011 г. и грабеж с блудствени действия през 2014 г. Има наложена възпитателна мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

На 18.09.2015 г. С.А. решил да си набави пари по неправомерен начин, като непосредствено пред ОУ „ Й. Йовков“ пресрещнал ученик. Момчето излизало от училището, след като приключило занималня с намерение да се прибере в къщи. Обвиняемият го попитал колко е часа, след което го заплашил, че носи в себе си нож, с който ще го прободе и хвърли в близкия изкоп, ако не му даде парите си. Отправяйки заплахите нанесъл няколко удара с юмрук по раменете и гърба и шамар по лицето на детето. Силно изплашен ученикът, извадил от джоба си 25 стотинки, които имал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане в Районен съд-Плевен.

Коментарите са затворени.