Прокуратурата предаде на съд Волен Сидеров за инцидента пред магазина на ул. „Раковски”

photo_verybig_860898Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов за това, че на 09.10.2015 г. в София на улица „Г. С. Раковски” №110 пред магазин за алкохол и цигари, в съучастие, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Двамата са предадени на съд и за това, че на същата дата и място са причинили телесни повреди на полицейски служители, предават от пресцентъра на Прокуратурата.

В нощта на 9.10.2015 г. за времето от 21.30 до 23.30 ч. Сидеров и Чуколов застанали пред магазинчето в центъра на столицата и не позволявали на хора да пазаруват от него, като им преграждали пътя с телата си и ги бутали. При опита си да пазарува от обекта, гражданин бил ударен по лицето с шамар от Чуколов. След това двамата обвиняеми поставили на отвора на витрината кашон с боклуци и чрез удари с крак вкарали кашона вътре в магазина.

После започнали да удрят по витрината с ръце и крака. Продавачът в магазинчето, обезпокоен от случващото се, позвънил на собственика, който от своя страна сигнализирал на тел. 112 и заедно със съпругата си пристигнали на място. Тогава видели Сидеров и Чуколов да бутат клиентите и да не им позволяват да пазаруват. Скоро след това на мястото пристигнали и униформени полицейски служители.

Съпругата на собственика на магазинчето започнала да снима с мобилния си телефон скандала и действията на двамата обвиняеми. Сидеров обаче с удар избил телефона от ръцете й, след което я стиснал силно по ръката. Чуколов пък я бутнал. Собственикът на магазинчето се опитал да защити съпругата си и застанал пред нея, за да попречи на обвиняемите да я нараняват.

Междувременно Сидеров и Чуколов продължавали да бутат и обиждат събралите се граждани и намиращите се на място полицаи. Двамата се държали арогантно и агресивно, парадирайки с позицията си на народни представители. Малко по-късно Чуколов се приближил до собственика на търговския обект и му ударил шамар по лицето.

Около 23.00 ч. на мястото дошли още полицейски служители, които се опитали да отделят обвиняемите от събралите се граждани и да прекратят действията на Сидеров и Чуколов.

Тогава Десислав Чуколов напсувал един от полицаите и му ударил шамар в лицето. Ударът, нанесен от обвиняемия Чуколов, причинил на пострадалия полицай болка и страдание без разстройство на здравето.

Същевременно пък Волен Сидеров напсувал друг полицейски служител и го заплашил, че ще „го уволни”. След това му нанесъл удар с юмрук в лакътя на лявата му ръка. По този начин и Сидеров причинил лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на задълженията му.

Въпреки намесата на полицейските служители, присъствието на множеството граждани, които изразявали възмущението си от демонстративното им поведение, както и на представители на медии, които отразили действията им и те станали достояние на широк кръг от хора, обвиняемите Волен Сидеров и Десислав Чуколов продължили с действията си до около 23.30 ч. След това Чуколов тръгнал към площад Славейков, а Сидеров останал на мястото до около 04.00 часа. През това време събралите се граждани и полицаи постепенно се разотишли.

„Хулиганството на двамата депутати в случая се отличава с изключителен цинизъм, тъй като извършените от Сидеров и Чуколов непристойни действия са особено нагли, насочени не само към присъстващите граждани, но и към представителите на властта. Характеризират се с безсрамие и грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и моралните норми и приличие”, се посочва в обвинителния акт.

И на двамата обвиняеми – Волен Сидеров и Десислав Чуколов, прокурор при СГП е повдигнал обвинения по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК (хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост), както и по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 от НК (причиняване на телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му). За първото деяние се предвижда лишаване от свобода за срок до 5 г., а по второто – до 3 г.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Коментарите са затворени.