Две години лишаване от свобода, получи майка, убила двугодишното си дете

изтеглен файлВърховният касационен съд потвърди Решение на Апелативен съд Бургас, с което е потвърдена осъдителна присъда на Окръжен съд-Бургас и определи окончателно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ на Ганка Тенева Димитрова за извършено убийство на 2-годишния й син по непредпазливост, след умишлено нанесена тежка телесна повреда (престъпление по чл.124,ал.1,вр. чл.128,ал.2, вр. ал.1 от НК, вр. чл.373, ал.2 от НПК, вр. чл.58а,ал.1,вр. чл. 54 от НК). 25-годишната жена ще трябва да изтърпи наказанието си при първоначален „общ“ режим в затворническо общежитие от открит тип, предават от пресцентъра на Прокуратурата.

 

През месец декември 2013г. Димитрова била бременна. От бременността се чувствала изморена, изнервена и раздразнена. На фаталния 8-ми декември тя се намирала в къщата си, разположена в с. Дрянковец, общ.Руен. Там била и жертвата – малкият Йордан. Той бил буден и непослушен, а осъдената го удряла, когато я дразнел. Нанасяла му удари по главата и тялото, както с шамари, така и с пръчка. Биела го и с метла, в дръжката на която имало вградено дървено парче. Ударите нанасяла с дръжката на метлата.

Периодичното нанасяне на удари продължило до 09.12.2013г. по обяд, когато Димитрова отново нанесла два удара по главата на детето. Те причинили кръвонасядания на меките черепни обвивки на главата на Йордан. Той изпаднал в безсъзнание около 14,30ч. на същия ден.

Съпругът на Димитрова бил извън техния дом, което накарало жената да отнесе припадналото дете до жилището на свой съсед. Помолила го да заведат заедно Йордан на лекар.

Детето било откарано първо в болница в Айтос, а от там и в Спешния център в Бургас, където пристигнало с тежка черепно-мозъчна травма и в кома.

Пред лекарите, майката споделила, че довела детето защото превело гърчове. Травмите и контузиите на Йордан обаче не съответствали на думите на осъдената.

Поради влошеното здравословно състояние на детето, то е било транспортирано до болница във Варна. Там постъпило на 17.12.2013г. Въпреки проведеното лечение, в здравословното му състояние настъпили усложнения, заболяването прогресирало и на 28.12.2013г. детето починало.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно

Коментарите са затворени.