Започна работа консултативен конституционен съвет към омбудсмана

ombudsman080112От днес започва работа Консултативният конституционен съвет, който ще подпомага омбудсмана при разглеждането на постъпилите искания за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите, съобщават от пресцентъра на институцията.

 

В съвета влизат проф. Огнян Герджиков, бившите конституционни съдии проф. Пламен Киров, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев и проф. Васил Мръчков, проф. Екатерина Михайлова и адвокатите Даниела Доковска, Емилия Недева, Борислав Цеков, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов.

 

Първият случай, който ще бъде обсъден в Консултативния конституционен съвет е постъпило искане от Реформаторския блок за тълкуване на конституцията във връзка с нарушение на  принципа за равното избирателно право.

 

Омбудсманът Мая Манолова коментира и посещението си в няколко от центровете за настаняване от семеен тип след получени сигнали за насилие над деца. „Миналата седмица бях в Бургас, вчера извърших внезапни проверки в Търговище на центровете за настаняване на деца от семеен тип. Материалите по случаите са предадени на прокуратурата“, заяви омбудсманът.

 

Мая Манолова обясни, че през 2013 година Държавна агенция за закрила на детето, омбудсманът и други организации са установили фрапантни случаи за насилие над деца в един от домовете в страната. Последвало закриване на дома заради тези случаи на насилие. Започнали и проверки. В последствие обаче Прокуратурата прекратява всички производства.

 

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне по този повод с главния прокурор Сотир Цацаров, за да обсъдят случаите на насилие над деца и ще поиска създаването на специално звено от прокурори, които да се занимават с този проблем.

Коментарите са затворени.