Осъденият убиец Брайвик заплашва със самоубийство

изтеглен файлМасовият убиец от Норвегия Андерш Брайвик се оплака от условията в затвора, в който излежава присъдата си, съобщава БГНЕС. В писма до няколко норвежки медии, както и до шведска телевизия, Брайвик се жалва и от „безчовечното отношение“ към него, като заплашва, че ще се самоубие. До 2 септември Брайвик е изтърпявал наказанието си в две единични килии, но след това едната му била отнета.

 

Екстремистът е недоволен и заради отнетата му възможност да продължи дистанционното си образование в Университета в Осло по програмата „Теория на държавата“.

„На 2 септември министърът на правосъдието Андерс Анундсен ме осъди на смърт. Не мога да живея в подобна нечовешка обстановка, което е валидно за всеки, намиращ се в изолация като мен“, пише в писмата си Брайвик.

„Не ми разрешават да общувам с други затворници, което не се отказва на никой от другите осъдени за убийство. Ако нещата не се променят, ще продължа гладната си стачка дотогава, докато умра“.

Според директора на затвора „Скиен“, където е 36-годишният Брайвик, никой в момента не е обявил гладна стачка.

През 2011 г. Брайвик осъществи две нападения в Осло и остров Утойя, причинявайки смъртта на 77 души. През август 2012 г. норвежкият съд го осъди на 21 години затвор. При изтичането на срока на присъдата, тя автоматично ще бъде удължена на доживотна, ако към тогавашна дата Брайвик продължава да представлява опасност за обществото.

 

Източник: Правен свят

Коментарите са затворени.