България се присъединява към подписката за разработване на общи европейски стандарти за затворното дело

изтеглен файлБългария се присъедини към подписката до Европейската комисия за организиране на дискусия по разработване на общи стандарти за затворното дело на европейско ниво.Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов пред журналисти в Брюксел след срещата си с министрите на правосъдието на страните-членки на ЕС в рамките на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, предават от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

 

Министър Иванов уточни, че инициативата е на колегите му от Румъния и Италия и към нея са се присъединили вече 10 страни-членки, между които и България.
„Надеждата е тази дискусия да доведе до финансиране през структурни фондове,например, за модернизация на затворите“, обясни министър Иванов.
 
По темата, обсъждана на днешното заседание на Съвета, във връзка с  регламента за защитата на физическите лица за обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, той заяви, че е постигнато съгласие за „обмяна на опит, тъй като тематиката е нова за една част от страните-членки“.
 
На въпрос на журналисти за проблемите около подалата оставка, като ръководител на Софийския градски съд, Владимира Янева министърът на правосъдието заяви, че „фундаменталният проблем в съдебната система е културата на затваряне на очи“.
 
„Разбрах, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не е образувал дисциплинарно производство срещу г-жа Янева в законово установения срок по предложението, което направих, свързано с изключително обезпокояващи данни във връзка с начина, по който тя е разгледала исканията за използване на специални разузнавателни средства по разработката „Червеи““, каза министърът.
 
Той призова  ВСС да образува дисциплинарно производство, „за да не се окажем в ситуация, че отново нещата се замитат под килима“.
„Моето предложение се опира на факти, събрани от Бюрото по контрол на СРС. Ако ВСС смята, че има други факти по този казус – то те трябва да бъдат установени в едно вече открито дисциплинарно производство“, допълни министър Иванов.

Вашият коментар