Влязоха в сила новите правила на Европейския съюз за етикетиране, приети от Европейската комисия през 2011 г. Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни, пише БГНЕС. Върху надписите ще има по-едър и четлив шрифт.
Промените предвиждат още: по-ясно и унифицирано представяне на алергените (напр. соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона); задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета; изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни; задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо; еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина; списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки; конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини; по-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики; посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни; ясно указване на „формовано месо“ или „формована риба“;ясно указване на размразените продукти.
Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г. Регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г.