България участва в дебата по възможностите за ограничаване на използването на вето в Съвета за сигурност на ООН

OONПо време време на министерската среща, посветена на темата за ограничаване на използването на вето в СС на ООН, министър Митов заяви, следното: България счита, че има основания за обсъждането на въпроса за целесъобразността от прилагане на вето в Съвета за сигурност на ООН в случаи на геноцид, военни престъпления, етническо прочистване и престъпления срещу човечеството.

 

Форумът се проведе на 25 септември 2014 г. в рамките на 69-та сесия на Общото събрание на ООН. Министерската среща бе организирана една година, след като президентът на Франция Франсоа Оланд представи предложението си постоянните членки на Съвета за сигурност доброволно да се въздържат от използване на вето в случаи на масови нарушения на правата на човека в определена държава. Тази инициатива е подкрепена от значителна част от държавите-членки на ООН, като на проведената среща над 70 страни бяха представени на високо ниво, включително всички държави постоянни членки на Съвета за сигурност.

В изказванията си представителите на участващите страни заявиха обща подкрепа за крайната цел на  инициативата – да се повиши доверието в Съвета за сигурност като орган, който, съгласно Устава на ООН, носи главната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност.

Вашият коментар