Министерството на правосъдието ще разработи план за подобряване на условията в затворите

photo_big_821146Министерството на правосъдието ще разработи план за подобряване на условията в затворите. Това каза днес заместник-министър председателят и министър на правосъдието Христо Иванов по време на посещението си в Ловешкия затвор, където се запозна с условията, в които се лекуват и обучават лишените от свобода. Според министъра състоянието на затворното дело и натрупаните проблеми в тази област носят лош имидж на страната ни.

 

Министър Иванов разгледа психиатричното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода (СБАЛЛС) и кухненския блок на болницата, на които предстои да се извърши основен ремонт, както и да се закупи ново оборудване. За това има осигурено финансиране в размер на 360 000 евро от Норвежкия финансов механизъм. „Имаме приключена процедура по избор на изпълнител на строително монтажните работи и очакваме до 12 месеца изцяло да бъдат обновени 32 помещения, както и кухненския блок”, заяви директорът на затвора, комисар Марин Калчевски.
 
Болницата е с ранг на републиканско лечебно заведение и е единствената, в която се предлага лечение на туберколоза и други заболявания на горните дихателни пътища на лишени от свобода.
 
В Ловешкия затвор министърът на правосъдието посети и СОУ “Д. Митев”, в което се обучават 180 лишени от свобода от 1-ви до 12-ти клас. Завършилите успешно 12 клас придобиват една от двете специалности – “Оператор на металорежещи машини” или “ВиК”.
 
По думите на Христо Иванов министерството на правосъдието ще се опита да осигури финансиране по линия на европейските фондове за професионалното образование на лишените от свобода, за да могат излизайки от затвора да бъдат конкурентни на трудовия пазар, а не да се връщат към престъпна дейност от необходимост. Министърът посочи, че в момента се водят разговори с Министерството на финансите за част от финансовите проблеми на затворите, които търпят решаване в рамките на следващите 2 месеца.

Вашият коментар