Европейският съд по правата на човека потвърди френската забрана за носене на бурки

изтеглен файлЕвропейският съд по правата на човека реши, че наложената от Франция забрана за носене на „бурка“ на обществени места не нарушава човешките права на мюсюлманските жени. За трети път съдът подкрепи усилията на Франция, отбелязва The Local.fr.

 

 


 
Жалбата срещу френската държава беше повдигната в съда в Страсбург от 24-годишна французойка с инициалите С.А.С., според която забраната нарушавала нейните свободи на релегиозно самоопределение и изразяване. Френският закон постановява, че носенето на „аксесоари, създадени да прикрият лицето“ на обществени места не е позволено, а нарушителите се наказват с глоба от 150 евро. Правилото влезе в сила през април 2011 г., а негов инициатор беше бившият президент Никола Саркози.

Според Европейския съд за правата на човека забраната „не се базира конкретно върху религиозните конотации на въпросното облекло, а само върху факта, че то закрива лицето“. В аргументите за решението се казва, че магистратите са „взели предвид тезата на държавата, че лицето играе значителна роля в социалното взаимодействие“.

„Съдът също така се постара да разбере гледната точка, че някои хора не биха искали да виждат на места, достъпни за всички, практики или отношения, които биха могли да поставят под въпрос фундаменталната възможност за отворени междуличностни взаимоотношения, които по силата на установения консенсус представляват необходим елемент от живота на общността в рамките на съответното общество“, пише в становището на ЕСПЧ.

Пресъобщението може да прочетете на английски език в сайта на съда

Вашият коментар