„Гугъл“ беше осъден от Европейския съд да „забравя“ потребителите си

изтеглен файлНай-голямата интернет търсачка „Гугъл“ вече изпълнява решението на Съда на Европейския съюз, с което всички търсачки бяха задължени при определени условия да трият лични данни на хора, които поискат тази информация за тях да бъде премахната.

 

 

 

Това съобщава агенцията за електронна репутация ReputationVIP, цитирана от БГНЕС. „Благодарение на нашите алгоритми установихме, че страниците са били премахнати“, съобщи собственикът на агенцията Бертран Гирен. По време на търсене с името на даден човек, „Гугъл“ вече не показва някои резултати, а вместо това се появява надпис: „някои резултати може да са били премахнати в съответствие с европейската директива за защита на данните“.

В началото на юни „Гугъл“ публикува онлайн формуляр, който позволява на интернет потребителите да поискат премахване на страница, в която се споменава тяхното име. За четири дни на сайта бяха получени 41 000 молби.

„Гугъл“ уточнява, че приема премахването на резултати от търсене, само ако те са „неадекватни, неуместни или прекомерни“ и че всяка индивидуална молба е разглеждана, за да се постигне „справедливо равновесие между правата на човека да контролира личните си данни и правото на обществото да има достъп до тази информация и да я разпространява“.

„Гугъл“ припомня, че може да премахне позоваването, но не и самата страница и анулира само позоваването при търсене, съдържащо името на даден човек. Освен това търсачката премахва резултатите само за търсене в европейските й страници. Така при търсене в Гугъл Канада могат да се появят позовавания, отменени от Гугъл Франция.

До решението на Съда на ЕС, станало известно като „правото да бъдеш забравен“, се стигна след жалба на испанеца Марио Гонзалез срещу каталунски вестник и срещу „Гугъл“. Оплакването на Гонзалез е, че през търсачката се отваряли страници на вестника с информация от 1998 г. за продажба на негово имущество на търг, във връзка с възбрана, наложена във връзка със събиране на вземания в областта на социалното осигуряване. Гонзалез искал тази информация да бъде заличена, защото още преди няколко години е изпълнил изцяло задълженията си по наложената му възбрана и публичността на тази информация за него вече е напълно излишна.

Съдът прие, че управляващият дадена интернет търсачка при определени условия е длъжен да заличава резултати за лице, което е поискало тази информация за него да не се появява, когато се изпише името му в търсачката. За да преценят дали да изтрият данните, от търсачките ще трябва да преценяват и да търсят баланса между правата на зачитане на личния живот и защита на личните данни, от една страна, а от друга – да не изключват и интереса на потребителите от достъп до информация.

 

Източник Правен свят

Вашият коментар