Максималната възраст на автомобилите, които ще се ползват за таксита се увеличава на 15 години

imagesКомисията по транспорт, информационни технологии и съобщения подкрепи предложенията за увеличаване на годините на моторните превозни средства, които се използват за таксиметров превоз – от 10 на 15. За първоначално получаване на лиценз годините на автомобила се увеличават от 5 на 8 години. Предложенията са внесени от народните представители от ПГ на Коалиция за България Петър Мутафчиев и Станислав Владимиров по Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, който депутатите от комисията обсъждаха на второ четене.

 

Конфликтът е между ползватели и лизингодатели, отбеляза Мутафчиев, защото при изтичане на договора за лизинг, автомобилът вече е навършил годините, за да се смени с нов по сега действащия закон и следва нов лизингов договор.

Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Камен Костадинов подкрепи предложенията, като се мотивира, че връзката между годините и техническото състояние на автомобила не винаги е правопропорционална.

Антон Гинев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията запозна депутатите със становището на министерството по внесените предложения. С увеличаването възрастта на автомобилите, подчерта той, ще създадем възможност на лицата от бранша да имат поминък. Важно е състоянието на автомобилите, а не годините и има разлика в пробега на таксиметровите автомобили в малките и големите населени места, допълни Гинев.

Депутатите от комисията, с цел намаляване административната тежест, приеха лицензът за извършване на превоз на пътници и товари на територията на Република България и лицензът на Общността да се издава за срок 10 години, вместо както е сега за 5 години.

Вашият коментар