Парламентът отново прие върнатите от президента промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

430x287Парламентът отново прие върнатите от президента Росен Плевнелиев промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Председателят на Комисията по земеделието и храните Светла Бъчварова отбеляза, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма законодателство, защитаващо българската земя. Законът изцяло съответства на правото на Общността, заяви тя.

 

Светла Бъчварова опроверга тезите на държавния глава за противоконституционност на текстовете. Аргументът, че се нарушава правото на придобиване на собственост би бил основателен преди присъединяването ни към ЕС, към момента тезата е меко казано недопустима за коментиране, посочи председателят на земеделската комисия.

Изискването за уседналост в страната от 5 години за физически и юридически лица не предполага ограничения за българските граждани, защото всеки един от тях е живял в България, отбеляза Светла Бъчварова. Тя разясни, че рестрикцията може да засегне само лица, които наскоро са придобили наше гражданство. Светла Бъчварова не се съгласи и с довода на Росен Плевнелиев да не се приемат норми, които могат да бъдат тълкувани по различен начин. Нормите в закона не са противоречиви, подчерта тя.

Вашият коментар