Съдът отстрани от длъжност кмета на община Тетевен

photo_verybig_860898Окръжният съд в Ловеч отстрани от длъжност кмета на община Тетевен – Милен Милев, който заедно със своите заместници, бе задържан от служители на ДАНС в понеделник (17 март).
Председателят на съда Антоанета Монева съобщи, че от вчера е отстранен от длъжност и зам.-кметът Детелин Пърлев.

 

 

Магистратите освен това постановиха постоянна мярка „задържане под стража“ на Милев. Мотивът им е, че е налице опасност обвиняемият да извърши престъпление. Адвокатът на подсъдимия – Николай Беров, заяви, че ще обжалва решението пред Апелативния съд във Велико Търново. Той ще заседава на 27 март от 10,00 ч.

Окръжната прокуратура в Ловеч е повдигнала срещу Милен Милев и Детелин Пърлев две обвинения в престъпление по служба. Те са привлечени като обвиняеми за извършени длъжностни престъпления за периода април 2012-август 2013 г.

В съдебната зала прокурорът Валентин Вълков заяви, че са налице данни и доказателства за извършено престъпление. По думите му през март 2012 г. е сключен договор за снабдяване с храни детските заведения на територията на община Тетевен. Две седмици по-късно договорът е прекратен, тъй като Агенцията по безопасност на храните е установила, че фирмата не отговаря на новите изисквания. След това е следвало незабавно община Тетевен да открие нова процедура по възлагане на обществена поръчка. За това има докладна записка от зам.-кмета Левчана Хаджиева до кмета Милев.

В такава процедура обаче не се влиза в продължение на година и шест месеца. През този период фирмата продължава да доставя храна на детските заведения без договор и без възлагане – до август 2013 г. Оттогава насам е започнало доставянето на храна от друга фирма, която според Вълков е със същия представител като на предходната.

По данни на прокуратурата и двете фирма са свързани с близки на приятелката на Милев.

Пред журналисти кметът на Тетевен заяви, че не е очаквал това да се случи. По думите му обвинението е, че е прекратил договора на фирмата, карала храни за детските градини, тъй като влезли в сила нови изисквания за храните на децата. До момента на провеждане на нова процедура друга фирма е доставяла храните, без да е имало договор и възлагане. „Как да се хранят децата от разваляне на стария договор до сключване на новия“, пита кметът.

Той не отрече, че втората фирмата е имала връзка с близък на жената, с която е живеел на семейни начала.

Другите двама зам.-кметове – Левчана Хаджиева и Десислав Цветанов, бяха освободени след 24 часа в ареста.

 

Източник: БТА

Вашият коментар