Волен Сидеров се отказа от имунитета си

photo_verybig_860898Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се отказа от имунитета си. Това стана в началото на днешното пленарно заседание на Народното събрание. Искането на главния прокурор Сотил Цацаров е по повод на досъдебно производство за хулиганство и лека телесна повреда по време на скандал на летище Варна от преди двадесетина дни, когато Сидеров удари полицай.

 

 

Заедно с него и останалите депутати от „Атака“ се отказаха от имунитетите си, което предизвика безредици в пленарната зала. Както „Правен свят“ писа неотдавна, имунитет може да се сваля само по повод на конкретно дело и само по конкретно искане на главния прокурор. Предварителен отказ от права е недопустим, коментираха тогава конституционалисти.

Днес, в иронично изказване по адрес най-вече на прокуратурата, Сидеров коментира защо се отказва от имунитета си и какво иска от държавното обвинение: „Заради моя имунитет, който се иска от всички – журналисти, коментатори, дизайнери, нещата в България не вървят. Има пречка, чувам, че ЕС е пред разпадане, имало опасност да ни изключат от ЕС, защото аз си поддържам имунитета. За да предотвратя катастрофи, катаклизми, ще си дам имунитета. По този начин ще бъдат предотвратени всички конфликти и в България всичко ще бъде цветущо.“

Иронията не спря дотук. Сидеров бил забелязал, че в България вече всичко е наред и правителството дори осигурило топло време. Даже проблемите в страната ни били решени – безработица, демографския въпрос, чуждите монополи били изгонени, дори по световните класации сме били на първо място по щастие.

Той помоли прокуратурата със „същата отзивчивост, рефлекс и бързина“ да се отнесе и към сигнал на „Атака“ срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Сидеров призова главният прокурор да поиска и имунитета на Борисов: „Искам да се обърна към най-честната, обективна, безпристрастна и справедлива правораздавателна система – българската. Сега правораздавателната система ще работи пълноценно. Господа прокурорите, също така светкавично както реагираха на инцидента на летище Варна, да реагират на злоупотребите, за които сме подали сигнал. Например от няколко месеца сме подали сигнал за злоупотреби на г-н Бойко Методиев Борисов.“ След което отправи и друга молба – „всички честни народни представители от ГЕРБ“ също да се откажат от имунитета си като така, според него, всичко щяло да се успокои и нещата щели да вървят добре.

Решението му да се откаже от имунитета е донякъде изненадващо, не само, защото депутатът от „Атака“ адвокат Явор Нотев бе казал, че няма да има доброволен отказ, а и защото Сидеров традиционно се крие зад имунитета си в многобройните си конфликти из страната, при които демонстративно размахва депутатската си карта. Такъв беше и случаят във Варна преди няколко дни, когато лидерът на „Атака“ провокира грозен скандал, стигнал до бой.

При полет до Варна, Сидеров и хората му най-напред влязоха в конфликт с аташе във френското посолство, скандалът се разрастна вече на летище Варна, където групата на „Атака“ нанесла побой на един от пътниците – Димитър Бахнев, а Сидеров пък удари полицая Костадин Колев, който се опитал да успокои страстите. Прокуратурата образува дело за хулиганство и лека телесна повреда срещу Сидеров, а главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета. Две седмици лидерът на „Атака“ отказваше да отговори на въпроса дали ще се откаже от имунитета си. Но използва това време за обвинения към прокуратурата за политически натиск.

От друга страна, изказването му днес в пленарна зала, провокира въпроса дали той е запознат в какви случаи и кога депутат може да се откаже от имунитета си и кога може да бъде поискан.

Разследването на инцидента във Варна продължава. Все още не е ясно кой е ударил и ритал пътника Димитър Бахнев. Заради побоя над него не е изключено да има искане за снемане на имунитет и на други депутати от „Атака“.

 

Източник: Правен свят

Вашият коментар