fbpx

Парламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс

imagesПарламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс, внесен от ПГ на Коалиция за България. С днешното гласуване сложихме точка на „Костинброд“, на фалшификациите с бюлетини, на контролирания вот, те са в историята, заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова по повод на приетия проект.

 

 

В негова подкрепа гласуваха 110 народни представители, 74 бяха против“, а осем се въздържаха. Преди това депутатите отхвърлиха на първо четене предложените от ПГ на ПП ГЕРБ промени в действащия Изборен кодекс със 73 гласа „за“, 66 „против“ и 40 въздържали се.

Проектът на нов Изборен кодекс предвижда преференциално гласуване, включително за Народно събрание, като се предлага прагът за разместване на листата да е седем процента. Друга новост е въвеждането на машинното гласуване, което първо ще бъде изпробвано паралелно с гласуването с хартиени бюлетини. Предвижда се бюлетините за предстоящите европейски избори да бъдат печатани от печатницата на БНБ, подобно на ценните книжа.

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив
Поверителност
https://apis.bg/bg/privacy-notice-bg