Парламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс

imagesПарламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс, внесен от ПГ на Коалиция за България. С днешното гласуване сложихме точка на „Костинброд“, на фалшификациите с бюлетини, на контролирания вот, те са в историята, заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова по повод на приетия проект.

 

 

В негова подкрепа гласуваха 110 народни представители, 74 бяха против“, а осем се въздържаха. Преди това депутатите отхвърлиха на първо четене предложените от ПГ на ПП ГЕРБ промени в действащия Изборен кодекс със 73 гласа „за“, 66 „против“ и 40 въздържали се.

Проектът на нов Изборен кодекс предвижда преференциално гласуване, включително за Народно събрание, като се предлага прагът за разместване на листата да е седем процента. Друга новост е въвеждането на машинното гласуване, което първо ще бъде изпробвано паралелно с гласуването с хартиени бюлетини. Предвижда се бюлетините за предстоящите европейски избори да бъдат печатани от печатницата на БНБ, подобно на ценните книжа.

Вашият коментар