ООН започна изслушването за сексуалните злоупотреби в католическата църква

images (2)Панел на ООН в Женева започна изслушването на доклад от представители на Ватикана за сексуалните злоупотреби в Римокатолическата църква, съобщи Би Би Си. Архиепископ Силвано Томаси заяви, че Светият престол вижда личността на всяко дете като „неприкосновена – като тяло, ум и дух“.

 

 

 

По-рано Ватиканът отказа да предостави повече информация, като заяви, че случаите са отговорност на правосъдието в отделните държави. Тогава църквата беше обвинена, че реагира неадекватно на обвиненията в злоупотреби.

Жертвите се надяват изслушването, което се излъчва на живо, на накара Ватикана да сложи край на тайнствеността.

Папа Франциск заяви, че справянето с проблема е от решаващо значение за надеждността на църквата. Миналия месец той обяви съставянето на комисия, която да се бори срещу потенциални злоупотреби в Църквата и да предлага помощ на жертвите.

Светият престол е подписал конвенцията на ООН за правата на детето, което го задължава законово да защитава най-уязвимите в обществото. Конвенцията е ратифицирана през 1990 г., след доклада за прилагане от 1994 г. Светият престол не е предал нито един доклад за напредъка во 2012 г. След разкритията за сексуалните злоупотреби през 2010 г. Ватиканът се сблъска с изключително сериозна критика.

Според архиепископ Томаси е било важно да се установи истината за това, какво се е случило в миналото и да се предотврати повтарянето му в бъдеще, да има справедливост и да се осигури помощ за жертвите. Томаси каза, че Ватиканът е готов да приеме всякакви предложения от панела на ООН за изпълняване на задълженията си.

Комисията по правата на детето по всяка вероятност ще задава различни въпроси, като ще накара Светият престол за пръв път да се защитава публично.

През юли миналата година комисията на ООН поиска подробна информация за всички случаи на сексуални злоупотреби от 1995 г. насам, за които Ватиканът знае. Въпросите включваха дали злоупотребявали свещеници, монахини и монаси са можели да останат в контакт с деца, какви законови действия са били предприети срещу тях и дали оплакванията са били заглушавани. В отговора си Светият престол заяви, че няма практика да разкрива информация за религиозната дисциплина на духовенството, освен ако това не е поискано от властите в съответната държава.

Светият престол подчерта, че е променил критериите за избор на свещеници и е ревизирал църковния канон, за да гарантира, че духовниците са подходящо наказани. Освен това той твърди, че като дипломатически субект е „отделен“ от Римокатолическата църква. Това твърдение обаче беше разкритикувано от британското секуларно общество, което твърди, че Светият престол действа като „командна и контролна структура над Църквата по света“.

 

Източник: Дневник

Вашият коментар