Прокуратурата възобнови разследването по смъртта на Чакъра

Prosecutor-logo (1)На 13 и 14.11.2013 г. екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, извършиха допълнителен оглед на вилата на Тодор Димов /по прякор „Чакъра”/ край гр. Харманли, местността „Юрутлука”, предадоха от пресцентъра на Прокуратурата. Димов е бил намерен мъртъв в дома си след проведена специализирана полицейска операция от органите на МВР на 10 срещу 11.12.2003 г.

 

Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи /поражения/ от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед.

По предложение на експертите по възобновеното наказателно производство, екипът извърши и ексхумация на тялото на Димов, погребано в гробищния парк на община Харманли. С оглед необходимостта от експертно изследване от останките бяха иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му.

Всички действия бяха извършени при стриктно спазване на НПК, със съгласието и в присъствието на наследниците на починалия – неговата сестра и един от синовете му.

Наказателното производство е възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор, изготвено след осъдително решение, постановено от Европейския съд по правата на човека.

С постановление на главния прокурор възобновеното разследване е възложено на Военноокръжна прокуратура София.

Вашият коментар