Министърът на правосъдието откри Национален телефон за правна помощ

images Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова откри на 28 октомври 2013 г., Национален телефон за първична правна помощ. На телефон 0700 18 250 адвокати вече предоставят безплатни правни съвети на граждани от социално уязвими групи. Създадени са и два консултативни центъра в Сливен и Видин, в които ще бъде предоставяна безплатна юридическа помощ на гражданите, предадоха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

 

„Националният телефон за първична правна помощ е гореща телефонна линия, на която всеки гражданин може да получи безплатен правен съвет от опитни адвокати по гражданскоправни, административни и наказателни въпроси. Правна помощ не се предоставя по търговски и данъчни въпроси. Целта е да бъде облекчен достъпът до правосъдие на гражданите в неравностойно социално положение”, заяви министър Златанова при официалното откриване на телефонната линия.

Пилотните услуги са част от проекта на Национално бюро за правна помощ „Подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ чрез въвеждане на пилотен проект за „гореща линия за първична правна помощ“ и регионални центрове за консултиране“, реализиран с финансовата подкрепа на Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г.
Официалният старт на Националния телефон за правна помощ беше даден в сградата на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев”.

Вашият коментар