СГП образува две досъдебни производства за полетите на кабинета „Борисов“

Prosecutor-logo (1)След постъпили в Прокуратурата на Република България сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов, са образувани две досъдебни производства.
На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет на Република България, за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

 

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28 и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда. На 25.06.2013 г., след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на Авиоотряд 28, на територията на Летище София. В резултат на претърсването са иззети множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления – за това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г., са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева. Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/. При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали /маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н./.

 

 

 

 

Вашият коментар