От 1 юли обезщетението за отглеждане на малко дете се увеличава от 240 лева на 310 лева

430x287От 1 юли обезщетението за отглеждане на малко дете се увеличава от 240 лева на 310 лева, реши Народното събрание. Това е една от стабилизационните и неотложни мерки в плана на кабинета „Орешарски“. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2013 г.

 

 

Единодушно, с 88 гласа „за“, народните представители подкрепиха мерките на правителството за ребалансиране и стабилизиране на енергетиката. Парламентът задължи министъра на икономика да изготви доклад за състоянието на сектора и да го представи пред Народното събрание. С решението си Народното събрание подкрепи предложените от министъра на енергетиката мерки за намаляване цените на електрическата енергия за потребителите. Депутатите дават подкрепата си и за ДКЕВР да определи нови, по-ниски цени на тока за следващия ценови период. С решението се гарантират своевременни промени в законодателството за въвеждане на новите политики в сектор „Енергетика“ от 1 юли 2013 г. То влиза в сила от датата на обнародването му в „Държавен вестник“.

Парламентът реши да създаде временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Комисията е съставена на паритетен принцип и се състои от 12 народни представители, по трима от всяка парламентарна група.  Срокът й на действие е три месеца.

За председател на комисията беше избрана Мая Манолова от левицата. Представители на „Коалиция за България“, освен нея, ще бъдат Мариана Тотева и Филип Попов. В състава са Христо Бисеров, Четин Казак и Мустафа Карадайъ /от квотата на ДПС/, както и Петър Петров, Павел Шопов и Явор Нотев /от „Атака“/. ГЕРБ не са предложили свои кандидати. Не беше прието проекторешението, внесено от ГЕРБ, което предвиждаше да се създаде временна комисия за изработване на проект за промени в Изборния кодекс, а не на изцяло нов.

Вашият коментар