Нови по-ниски пределни цени за мобилен роуминг от 1 юли

изтеглен файлОт 1 юли 2013 г. Регламентът на ЕС за роуминга ще доведе до понижаване на пределните цени за изтегляне на данни с 36 %, в резултат на което използването на карти, гледането на видеоклипове, проверката на електронни писма и използването на социалните мрежи при пътуване в ЕС ще стане по-евтино.

 

Роумингът на данни през 2013 г. ще бъде с до 91 % по-евтин, отколкото през 2007 г. За този период обемът на пазара на роуминг на данни нарасна с 630 %. Тези две тенденции означават, че пред потребителите и мобилните оператори се разкриват значителни нови възможности благодарение на усилията на ЕС.

ЕС постигна намаляване на цените на дребно на обажданията, кратките текстови съобщения (SMS) и данните с над 80 % от 2007 г. досега.

Всяка година няколко милиона европейци посещават Хърватия, която се присъединява към ЕС на 1 юли. Тази година посетителите на страната ще реализират значителни икономии, тъй като разходите за пренос на данни спадат почти 15 пъти, а изпращането на SMS-и или разговорите с други страни от ЕС ще бъдат 10 пъти по-евтини.

Новите пределни цени, които влизат в сила от 1 юли 2013 г., са:

–        изтегляне на данни или сърфиране в интернет – 45 цента/мегабайт (MB) (заплаща се на използван килобайт) + ДДС. (намаление с 36 % спрямо 2012 г.)

–        изходящи обаждания – 24 цента/минута + ДДС (намаление със 17 % спрямо 2012 г.)

–        входящи обаждания – 7 цента/минута + ДДС (намаление с 12,5 % спрямо 2012 г.)

–        изпращане на текстови съобщения – 8 цента/минута + ДДС (намаление с 11 % спрямо 2012 г.)

Операторите могат да предлагат по-ниски цени, като някои от тях вече започнаха да премахват таксите за роуминг за гласови услуги и SMS или да предлагат райони без роуминг в някои части на Европа.

Вашият коментар