Националният омбудсман ще обяснява правата на децата чрез кратък анимационен филм

ombudsman080112Общественият защитник на Република България се включи в инициативата на световната водеща независима организация за деца Save the Children за насърчаване на пряката комуникация на децата с омбудсмана. Организацията работи за подобряване на състоянието на децата в области като правото на детето на образование, на защита срещу насилие, експлоатация и неглижиране, както и за гарантиране на правата на децата в критични ситуации, съобщиха от пресцентъра на организацията.

 

Инициативата предвижда да бъдат популяризирани правата на децата и функциите на институцията на омбудсмана чрез анимационния 2-минутен филм „Имаш право да знаеш”. Той ще се разпространява от обществените защитници, които членуват в Мрежата на омбудсманите за деца в Югоизточна Европа. Българският омбудсман също е член на организацията. Мрежата, която е създадена през 2006 г., се състои от 14 институции на омбудсмана от 12 страни в региона, като общата цел е прилагането на правата на детето съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето.

През 2013 г. филмът „Имаш право да знаеш” ще бъде предоставен от омбудсмана на Република България на всички училища в страната, както и на детските градини, за да бъдат запознати децата с правата си. Той е публикуван в  Канала на омбудсмана в Youtube на адрес http://www.youtube.com/watch?v=pRJW2Q37x2Y&feature=youtu.be.

Част от продължаващото сътрудничество между Save the Children и Мрежата на омбудсманите за деца в Югоизточна Европа е изследване за методите, чрез които институциите на омбудсмана общуват с деца. Добрите практики вече са обобщени и скоро ще бъдат публикувани и на български език.

Вашият коментар