Здравната каса ще заплаща лекарства за две нови редки заболявания

admin-ajaxДве нови редки заболявания влизат в списъка с болести, за които здравната каса заплаща лекарства. Това са амилоидна полиневропатия и булозна епидермолиза, обяви управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков.

 

 


По думите на  Пламен Цеков промените в наредбата, която регламентира за кои заболявания касата плаща лекарства и медицински изделия, вече са съгласувани с Министерството на здравеопазването: Уточнени са диагнозите, които могат да се включат в наредба 38, и онези, които ние можем да поемем като финансиране. Миналата година аз имах среща с представители на пациентски организации, които страдат от тези заболявания и тогава се разбрахме, че в новата бюджетна година ще направим всичко възможно те да бъдат включени.

Пламен Цеков каза още, че през 2013 – та Здравната каса ще заплаща по-широк набор от медицински изделия в сравнение с предходните години и в този набор влизат най-често ползваните у нас. Извън заплащаните от институцията изделия обаче остават тези за неврологични и ортопедични операции при деца, които в момента се плащат от Център „Фонд за лечение на деца“.

Източник БНР

Вашият коментар