Пълна забрана за строителство върху дюните

430x287Парламентът наложи пълна забрана за строителство върху дюни по Черноморието. Депутатите приеха окончателно в четвъртък промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, наложени след серия протести на екоактивисти и граждани, особено след избухналия точно преди Нова година скандал със застрояване на дюни край Несебър.

 

 

Промените предвиждат забрана за строителство на всички територии, където има дюни – в зона А и Б и в урегулирани територии по Черноморското крайбрежие.

Изключение ще се прави в три случая – когато става въпрос за обекти на техническата инфраструктура, обекти от национално значение и обекти, свързани с националната сигурност, каза Любен Татарски от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление.

С измененията се променят параметрите, свързани със строителството в зона А. Например плътността на застрояване намалява от 20 процента на 10 на сто, височината трябва да е до 6 метра, а не както е сега – до 7.5 метра. За тези текстове има двегодишен отлагателен срок. 

Въвежда се и по-облекчена процедура за концесиониране на плажовете. Сегашната е твърде дълга и тъй като става въпрос за сезонно ползване, няма време да се проведат всички процедури по закона, така че в срок да могат да бъдат отдадени плажовете, които не са обект на концесиониране до момента, поясни депутатът Татарски.

С новите текстове се дава право на свободен и безплатен пешеходен достъп до морските плажове. Въведени са допълнителни изисквания към активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите на морския плаж. Площите за свободно разполагане на плажни принадлежности се включват в активната плажна площ на плажа и са равностойни като достъп до морето с площите, с разположени от концесионера или наемателя на плажа плажни чадъри и шезлонги.

С текстовете ние защитихме тотално дюните, въпреки че и в досегашния закон беше записано, че върху дюните не може да се строи, каза Любен Татарски. Има промяна в дефиницията на дюна – разликата с предишното определение не е толкова съществена, но го направихме нарочно, за да се съобразим с исканията на еколозите, уточни Татарски. Според новото определение „пясъчни дюни“ са образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра. Основните видове дюни са зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни.

 

Източник http://www.mediapool.bg/

Вашият коментар