Маргарита Попова отказа да помилва Йордан Опиц

Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала на помилва иконописецът Йордан Опиц. Това става ясно от сайта на ВМРО, където пише, че зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки е получил официален отказ на искането на помилване на Опиц.

 

В писмо, подписано от председателя на Комисията по помилването при президента, се посочва, че „молбата за помилване на Йордан Опиц бе разгледана и не са намерени основания за помилване“.

Решението на вицепрезидента Маргарита Попова е в следствие изпратен преди 3 месеца от Джамбазки призив от името на ВМРО до президента Плевнелиев да се намеси по случая на Опиц. В писмото той посочва, че от президентското решение зависи репутацията му на политик и държавник и че ще в негово лице справедливостта ще намери защитник.

На 10 септември Върховният касационен съд присъди 5 години затвор за Опиц. Така върховните магистрати намалиха присъдата от 7 на 5 години. Той е осъден за това, че на 5 февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев. Върховните магистрати прецениха, че той трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

През ноември Комисията по помилване при президента се е произнесла по 60 молби от 33-ма осъдени. От исканията 42 са решени с отказ за помилване, а 18 са прекратени, поради липса на нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или поради вече изтърпяно наказание към момента на разглеждане на молбата.

 

Вашият коментар