Маргарита Попова отказа да помилва Йордан Опиц

Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала на помилва иконописецът Йордан Опиц. Това става ясно от сайта на ВМРО, където пише, че зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки е получил официален отказ на искането на помилване на Опиц.

 

В писмо, подписано от председателя на Комисията по помилването при президента, се посочва, че „молбата за помилване на Йордан Опиц бе разгледана и не са намерени основания за помилване“.

Решението на вицепрезидента Маргарита Попова е в следствие изпратен преди 3 месеца от Джамбазки призив от името на ВМРО до президента Плевнелиев да се намеси по случая на Опиц. В писмото той посочва, че от президентското решение зависи репутацията му на политик и държавник и че ще в негово лице справедливостта ще намери защитник.

На 10 септември Върховният касационен съд присъди 5 години затвор за Опиц. Така върховните магистрати намалиха присъдата от 7 на 5 години. Той е осъден за това, че на 5 февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев. Върховните магистрати прецениха, че той трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

През ноември Комисията по помилване при президента се е произнесла по 60 молби от 33-ма осъдени. От исканията 42 са решени с отказ за помилване, а 18 са прекратени, поради липса на нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или поради вече изтърпяно наказание към момента на разглеждане на молбата.

 

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив