БХК завежда дело в ЕСПЧ за антиромската брошура на партия „Атака“

pile-300x183Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда за първи път в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), от името на трима български граждани от ромски произход, дело за разпространяването на език на омразата от „Атака” срещу ромите в България.

Жалбата е заради предизборен материал, разпространяван от партия „Атака” по време на конфликта в с. Катуница и кампанията през 2011 г. за президент и вицепрезидент. Брошурата „Циганската престъпност – опасност за държавата” е пълна с крайни расистки обиди и приписва на всички роми престъпен характер.

 

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда за първи път в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), от името на трима български граждани от ромски произход, дело за разпространяването на език на омразата от „Атака” срещу ромите в България.

През септември 2011 г., когато криминален случай в Катуница води до антиромски протести в цялата страна, „Атака” разпространява крайно расистката брошура, озаглавена „Циганската престъпност – опасност за държавата”, заедно с агитационни листовки, в подкрепа на Волен Сидеров за президент. Брошурата, без да посочва първоизточник на „данните”, приписва на ромите куп зверски и възмутителни престъпления, като внушава, че тази общност, като цяло, е носител на престъпност, и то такава, която застрашава държавата.

Три инстанции на прокуратурата последователно отказват да образуват досъдебно производство по случая, въпреки че подбуждането към етническа омраза и дискриминация е престъпление, по Наказателния кодекс. Международното и европейското право също задължават държавата да преследва ефективно и наказва адекватно извършителите на подобни престъпления от омраза.

Настоящoто дело е първото от серия подобни дела за разпространението на враждебна реч от парламентарнопредставена партия и нейния лидер, известни в обществото с крайното си ксенофобско и расистко говорене, които ще бъдат заведени пред ЕСПЧ с помощта на БХК. Следващите дела са продължение на гражданските дела на коалицията „Граждани срещу омразата”, заведени лично срещу Волен Сидеров през 2006 г.

 

Източник БХК

 

 

Вашият коментар