Мобилните оператори на територията на България вече таксуват по 1лев дарителските SMS-и

Абонатите по договор на трите български мобилни оператора вече могат да правят дарение чрез SMS като услугата им се таксува, без да се начислява ДДС. Това стана възможно след като редица неправителствени организации проведоха мащабна кампания в тази посока.

 

 

В следствие на това Министерство на финансите издаде Указание по прилагане на Закона за данък върху добавената стойност/ЗДДС/ в случаите на дарения чрез кратко текстово съобщение, с което дарените чрез SMS и телефонни обаждания суми ще са извън обхвата на ЗДДС.

Тези облекчения няма да важат за ползвателите на предплатени услуги, където цената остава с непроменена стойност от 1.20 лв.

По данни на Български дарителски форум и Фондация „Помощ за благотворителността в България“ 2012-та е най-успешната година от създаването на дарителската платформа „Единен дарителски номер DMS“. На единния дарителски номер 17777 са изпратени 862 135 дарителски SMS-а за 11 месеца – от януари до ноември включително. Това са два пъти повече дарения от миналата година, когато за 12 месеца бяха набрани общо 433 248 лева.

За 11-те месеца на 2012 година кампаниите общо са били 139, като 62 са приключили. В момента има активни 77 кампании: 44 на хора, 20 на НПО и 13 други кампании.

Източник Български център за нестопанско право

 

Вашият коментар