Министър Диана Ковачева подписа споразумение за стартирането на проект за младежкото правосъдие

Вчера, 17 октомври 2012 г., министърът на правосъдието Диана Ковачева подписа споразумение с швейцарското правителство по програма „Укрепване на правния и институционален капацитет на съдебната система по отношение на младежкото правосъдие”, предадоха от пресцентъра на министерството.

 

Министър Ковачева изтъкна, че въвеждането на специализация в работата на съда при делата с участието на непълнолетни и малолетни лица е от изключително значение за усъвършенстване на правораздаването и то за една така уязвима група – тази на децата.

По проекта, който е на стойност 2 милиона лева и ще бъде осъществен в рамките на 30 месеца, се предвижда да бъдат обучени 130 български магистрати, както и полицаи, социални работници и психолози.

Министър Ковачева поясни, че не става въпрос за специализирани съдилища, а за специализирани състави към съществуващите правораздавателни органи. Ще бъдат избрани 5 пилотни съдилища, в които ще се осъществи проектът, като цялостната програма предвижда не само обучение на магистрати, но и промени в инфраструктурата в правораздаването – оформянето на специализирани съдебни зали за водене на дела с участие на малолетни и непълнолетни, както и съответните законодателни промени. Правосъдният министър специално подчерта, че предложенията за тези промени ще бъдат подложени на широка обществена и професионална дискусия.

Министър Ковачева обяви, че пилотните съдилища ще бъдат определени на базата на данните от досегашната дейност на съдилищата, като критерият ще бъде броят на дела с участието на малолетни и непълнолетни. Министърът на правосъдието съобщи, че само за миналата година у нас са регистрирани 4 хиляди досъдебни производства, свързани с малолетни и непълнолетни.

Правосъдният министър съобщи още, че до 6 месеца трябва да бъдат изплатени първите обезщетения за бавно правосъдие. В инспектората към Висшия съдебен съвет са назначени 14 души, които ще разглеждат жалбите. Идеята на правителството е по този начин да се избягват жалбите към Страсбург.

 

 

Вашият коментар