Въвеждат се диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление за различните категории МПС

Въвеждат се диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление за различните категории моторни превозни средства, предадоха от пресцентъра на Народното събрание. Това стана с гласуваните от парламента на второ четене промени в Закона за българските лични документиСрокът на валидност на свидетелството за управление за категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ става 10 години, а за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E – 5 години.

 

 

Срокът на валидност на свидетелството на лица с трайни увреждания остава до 5 години. Сега срокът на валидност за всички категории е 10 години, а на лица с физически недостатъци – до 5 години. Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г., а до тази дата се прилагат сега съществуващите правила.

Свидетелството, по-известно в обществото като шофьорска книжка, ще съдържа отличителния знак на България, отпечатан в негатив в син правоъгълник и ограден с дванайсет жълти звезди.

Заместник-министър Веселин Вучков посочи, че се променят сроковете на шофьорските книжки за категория С – превоз на товари, и за категория D – превоз на хора. По думите му това изискване е залегнало в европейска директива. Вучков каза, че за всички с категории C и D, които подновят шофьорските си книжки до 19 януари 2013 година, срокът ще е 10 години, както е сега.

Заместник-министърът обясни, че когато категориите са две и една от тях е професионална – след 19 януари 2013 г. срокът на свидетелството за управление ще е пет години. Допуска се възможност едно лице, което има две категории да се откаже от едната, уточни Вучков.

От МВР съобщиха, че в страната има над 300 000 свидетелства за управление на МПС с изтекъл срок на валидност.

Вашият коментар