Съдът в Украйна потвърди 7-годишната присъда на Тимошенко

Върховният специализиран съд на Украйна по граждански и наказателни дела отхвърли днес касационната жалба на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко срещу присъдата й от 7 години лишаване от свобода, заради злоупотреба със служебно положение.

 

 

Юлия Тимошенко, която е в затвора от една година, беше осъдена през октомври 2011 г. от Печорския районен съд на 7 години затвор за злоупотреба с власт, изразяваща се в това, че през 2009 г., докато е оглавявала правителството в Киев, е подписала газово споразумение с Русия, окачествено като ощетяващо Украйна. Тя бе принудена да възстанови нанесените на държавата щети в размер на почти 190 милиона долара.

В касационната жалба защитата на Тимошенко поиска съдът да я оправдае и да закрие наказателното дело срещу нея поради липсата на престъпление. Прокурорите  настояха съдебната колегия да остави присъдата непроменена.

Бившият премиер е категорична, че присъдата й е  политически мотивирана и не е юридически издържана.

Европейският съюз и Съединените щати твърдят, че делото срещу Тимошенко е политически мотивирано от президента Виктор Янукович и вече са призовавали тя да бъде освободена.

Днешното решение на върховния съд изчерпва възможностите за обжалване на присъдата пред съдебната система на Украйна.

Защитата на Тимошенко е внесла иск в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Във вторник  Съда в Страсбург проведе публично изслушване по жалбата на Тимошенко срещу закононарушения, нечовешко и унизително отношение спрямо нея в затвора. Бившият премиер на Украйна бе задържана през август м.г. и оттогава не е излизала на свобода, като на няколко пъти се оплаква от нечовешко отношение в затвора. Жалбата й се гледа с приоритет от Съда в Страсбург.

 

Вашият коментар