Общините задължително да застраховат имотите си срещу бедствия

Според предложени от правителството промени в Закона за общинската собственост, става задължение на общините да застраховат всички застроени имоти – публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресение, съобщиха от правителствения пресцентър. Решението дали да се застраховат имоти от частната общинска собственост остава в правомощията на общинските съвети.

 

Мярката цели да се постигне ограничаване на последствията и по-безболезнено преодоляване на щетите, предизвикани от природни бедствия. Разработена е съвместно с Националното сдружение на общините в Република България.

Съществуващото в момента в Зaкона за общинската собственост задължение на общините да застраховат имотите си не определя обхвата на рисковете. Приемането на новите текстове ще позволи компенсиране на общинските разходи при ремонтно-възстановителни работи на засегнати имоти – общинска собственост, и възобновяване на предоставяните на населението публични услуги.

В подкрепа на поправките днес се изказа и столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Още пролетта направих проверка колко от общинските сгради в София са застраховани срещу земетресения. За съжаление се случват подобни събития и когато стане, тогава почваме да търсим средства. Това е много отговорно и аз съм абсолютно „за“. Призовавам и хората да правят застраховки и на частните сгради, защото наистина когато се случи нещастие, са необходими много големи ресурси“, каза тя.

По думите й, Столична община още следващата година ще задължи районните кметове да застраховат всички общински сгради, за което ще им предостави бюджет. В София има около 600 общински сгради, от които близо 400 са училища, детски градини, читалища, социални центрове, социални домове, посочи Фандъкова.

Вашият коментар