Спортното министерство оттегля законовите текстове за отдаване на хижите

Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) обяви, че ще оттегли предложенията за промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които предвиждат хижите да се отдават за дългосрочно ползване на спортни организации.

 

Приетите на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта предизвикаха реакцията на Българския туристически съюз (БТС), откъдето преди седмица заявиха, че ще бранят хижите от продажба и разруха. Тогава от туристическия съюз обявиха, че ще стартират подписка в защита на хижите срещу приетите на първо четене законови промени. Изпълнителният секретар на туристическия съюз заяви, че целта на промените е по-атрактивните обекти, които са в близост до ски курортите, да бъдат отдадени под наем на частния бизнес.

В съобщение до медиите днес от спортното министерство информират, че са провели срещи с ръководството на Българския туристически съюз след получаването на тяхното становище. „Отчитайки факта, че Българския туристически съюз е установил трайни традиции и натрупал солиден опит в управлението на държавни обекти за социален туризъм, Министерството на физическото възпитание и спорта, като орган, който провежда държавна политика и в областта на социалния туризъм счита, че не трябва да има двусмислени законови тълкувания, особено когато става въпрос за защита на държавната собственост и гарантиране на обществения интерес”, съобщават от ведомството. Затова между първо и второ четене на промените в закона министерството физическото възпитание и спорта ще оттегли текстовете, които щяха да позволят „хижите да бъдат давани чрез право на ползване на спортни дружества за срок до 20 години”, пишат от ведомството.

От спортното министерство заявяват, че това е било декларирано и заявено в пленарна зала още на първо четене на законопроекта. „Причината е, че предложението вече не намира систематично място в Закона за физическото възпитание и спорта, след приемането на  Закона за публично-частно партньорство. „

Вашият коментар