Шофираме с целогодишно включени светлини

Моторните превозни средства вече ще се движат с включени светлини през цялата година, а не както досега – само през зимата. Това се посочва в промените в Закона за движението по пътищата, които депутатите приеха на второ четене днес. „За“ този текст гласуваха 80 народни представители, „против“ бяха 12, а 17 се въздържаха.

 

 

 

Според измененията през деня моторните превозни средства трябва да се движат с включени дневни светлини или с къси светлини. В момента такова задължение има само за периода от 1 ноември до 1 март.

От опозицията се обявиха против идеята с аргумента, че карането на фарове причинява по-силен разход на гориво и замърсява въздуха. Управляващите  защитиха позицията си, като посочиха, че по този начин  ще се завиши безопасността на пътя.

Според заместник – председателя на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. Той заяви, че е „за“ този текст.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други страни. Съществува директива, която задължава производителите на автомобили да бъдат оборудвани с дневни светлини, обясни тя.

В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите.  Решение е правилно, заяви председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков.

Парламентът прие и текст, с който ще задължи велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Тези разпоредби също предизвикаха дискусия в пленарната зала.

Вашият коментар